Wat niemand je vertelt over een eerste job

Soms fantaseer ik over een leven waar ik alles kan doen en kopen wat ik maar zou willen en dat zonder er ook maar iets voor te hoeven doen. Er zullen genoeg mensen zijn die met dit privilege op groeien, maar helaas is dit voor de meerderheid niet weggelegd. Vroeger zei ik vaak tegen mijn moeder dat ik later een prinses zou worden. Blond haar heb ik dan wel, maar een prinses ben ik zeker niet geworden helaas.

Voor de meeste mensen is de studententijd een tijd die vooral in het teken staat van feesten, jezelf ontdekken en kijken wat je leuk vindt. Urenlang met je hoofd in de boeken, slecht eten omdat je simpelweg geen geld hebt om fatsoenlijk eten te kopen (tenzij je natuurlijk nog bij je ouders thuis woont).

 

De meeste mensen die ik ken zijn opgegroeid in Nederland. Het land waar iedereen leert dat je hard moet werken voor je toekomst. Wij leven nou eenmaal in een land waar je vaker leeft om te werken dan andersom. Ik ben opgegroeid met het idee dat ik altijd alleen maar keihard moest werken. Dus dat deed ik dan ook.

Tijdens je studie komen er verschillende hobbels op de weg. Vaak gevormd door de school waaraan je een opleiding of studie volgt. De constante stress voor examens, presentaties en uiteindelijk het afstuderen. Een periode vol onzekerheid, tranen en in sommige gevallen ook een mislukking.  

 

"Ik ben opgegroeid met het idee dat ik altijd alleen maar keihard moest werken."

En alsof dat nog niet vervelend genoeg is raken sommige mensen ook nog in een spreekwoordelijk ‘gat’ na het afstuderen en tussen de eerste baan. Na deze periode kan je als je geluk hebt, aan de slag bij het afstudeerbedrijf of ga je opzoek naar je eerste baan. 

Het sollicitatieproces heb ik altijd het ergste gevonden als ik even naar mezelf kijk. De talloze motivatiebrieven die ik heb geschreven en het lange wachten op een antwoord of je nou wel of niet op gesprek mocht komen. Dan komt het moment dat je een eerste gesprek hebt gehad en de keus dan toch op een andere kandidaat valt.
 
Tevens is het een gesprek met wildvreemde mensen die allemaal moeilijke vragen stellen waar jij dan even antwoord op moet geven. En waarom? Zodat zij een goed beeld van jou krijgen. Ik reageer altijd heel luchtig op deze vragen. Sorry maar de vraag ‘hoe zie je jezelf over 5 jaar’ vind ik na de coronacrisis van een paar jaar geleden een beetje achterhaald.

Daarnaast komen er ook nog allemaal zaken bij kijken zoals de hoogte van het vakantiegeld, de vakantiedagen, pensioenopbouw en eventuele 13de maand. Lees je hierover even goed in en laat ALTIJD iemand even je contract doorlezen. Ik had namelijk toen ik begon aan mijn eerste baan geen idee wat deze zaken allemaal inhielden.

Het kan een enorm frustrerend proces zijn, aan welke geen eind lijkt te komen. Gelukkig heb ik een paar tips om dit proces in je hoofd wat makkelijker te maken:
 
  • Zie deze eerste baan als een opstap naar je droombaan. Deze baan hoef je niet je hele leven te doen. Gebruik deze baan om te sparen, stappen te maken in je leven en om te genieten.
  • Je gaat niet gelijk een salaris verdienen waar je U tegen zegt. Leer van deze baan en ontwikkel je kwaliteiten. Zodat je bij je volgende baan meer kan vragen.
  • Zelf zou ik altijd laag beginnen in een bedrijf. Zo kan je je opwerken en heb je al geruime kennis opgedaan over het bedrijf en de daar bijhorende cultuur.
  • Kijk rond en switch als je tijdens deze eerste baan een andere baan tegenkomt die beter bij jou past.

Conclusie

Wat ik probeer te zeggen is, is dat ik gemerkt heb dat mensen enorm veel druk leggen op deze eerste baan, wat eigenlijk nergens voor nodig is. Begin gewoon ergens en kijk waar je terecht komt. Rome is namelijk ook niet in 1 dag gebouwd!

 

Ik weet zeker dat jij deze eerste baan gaat rocken, because the sky is not the limit.

Share
Pin
Tweet
Related

Voor elk kwaaltje een thee!

Thee drinken op koude dagen is iets waar veel vrouwen zich in kunnen vinden. Een warm drankje is sowieso niet verkeerd met deze temperaturen. Maar wat als ik je vertel